Velg riktig badmintonracket

Å velge riktig eller beste badmintonracket for deg selv kan være skremmende i begynnelsen. Med et så bredt utvalg av racketer fra en rekke merker å velge mellom, kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne.Selv om vi per nå har begrenset utvalget til kun verdensledende Yonex kan valg av racket være vanskelig. Hos Mastersport tror vi denne beslutningen kan begrenses til to sentrale spørsmål; hvilken type balanse racketen har, og hvor fleksibelt skaftet er. Utover dette har mange av merkene racketer som passer til hver kombinasjon av disse faktorene, og du kan deretter filtrere gjennom dem basert på pris og andre faktorer.

 

Balanse

Alle badmintonracketer kan kategoriseres basert på balansen, eller hvor vekten av racketen i stor grad er plassert. De tre kategoriene er: Hodetung, balansert og Hodelett. Hodetunge racketer har massen forskjøvet mot hodet, noe som resulterer i et tyngre hode. Hodelette racketer har balansepunktet forskjøvet mot grepet, noe som resulterer i et lettere hode. Balanserte racketer som navnet antyder, har massen jevnt fordelt over hele racketen.

 

Hodetunge badmintonracketer

Hodetunge badmintonracketer er veldig populære blant spillere som liker å spille et kraftfullt spill fra baksiden av banen, og gir dem ekstra masse i hodet, noe som kan øke kraften til clearing og smash. Siden denne typen slag er integrert i badmintonstevner, bør spillere som ønsker å sikre at de konsekvent kan produsere lange klareringer, vurdere å kjøpe en hodetung racket.

 

Hodelette badmintonracketer

Hodelette badmintonracketer er til sammenligning mer egnet for klubbspillere som spiller double langt mer enn singler. Fordelen med å bruke en hodelett racket er at hodet og rammen har langt mindre masse og er derfor mye lettere å manipulere og svinge. Dette er avgjørende når du forsvarer deg mot motstandene smash, da du må reagere så raskt som mulig for å returnere smashen. Etter samme prinsipp er hodelette racketer også mye mer ønskelig når du spiller skudd på nettet, spesielt hvis du ønsker å avslutte poeng foran på banen. Hvis du foretrekker å spille drivende, rask og angripende badminton når du spiller double, eller er en singelspiller som har utmerket teknikk og svinghastighet, bør du seriøst vurdere en hodelett racket.

 

Balanserte badmintonracketer

Balanserte badmintonracketer, som du kanskje mistenker, er designet for å gi en mellomting mellom hodetunge og hodelette racketer, og forsøker å tilby fordelene med begge, noe som gir deg nok kraft fra ryggen og nok kontroll og manøvrerbarhet på front. Hvis du ikke har noen preferanse mellom å spille på nettet og å spille bak, eller er usikker, så er en balansert racket det beste valget, da racketen vil passe til alle typer skudd. Flertallet av vanlige spillere har nå racketer for forskjellige scenarier, så hvis du ønsker å begynne å spille, vil en balansert badmintonracket hjelpe deg med å utvikle et allround-spill. I tillegg, hvis du er en mer avansert spiller eller spiller singler og dobler ofte, kan du også vurdere å kjøpe en jevnbalanseracket for å gi deg noe som vil hjelpe i alle scenarier.

 

Rammestivhet (Flex)

Rammestivhet er like viktig som balanse når du kjøper en badmintonracket, og riktig nivå for deg er avhengig av hastigheten på håndleddet/armen. Produsenter har generelt blitt enige om å kategorisere racketer som 'Fleksibel', 'Medium' og 'Stiv', selv om det finnes variasjoner på dette som 'Medium-Stiff' og 'Extra Stiff'. Enkelt sagt, jo raskere og mer eksplosiv hastighet på håndledd/arm (ofte kjent som svinghastighet), jo mer sannsynlig er det at du vil dra nytte av et stivere skaft. Jo langsommere og jevnere håndledds-/armhastigheten din, desto mer sannsynlig er det at du drar nytte av et mer fleksibelt skaft. Nybegynnere er langt mer sannsynlig å dra nytte av å kjøpe en racket med fleksibelt skaft, med spillere som spiller regelmessig og er ivrige forbedrere som sannsynligvis vil dra nytte av middels stivhet. Mer avanserte spillere har en tendens til å favorisere stivere skaft ettersom avanserte spillere har mye bedre teknikk. Hvis du er usikker på hvor mye flex du trenger, bør du kjøpe en middels eller middels stiv flex badmintonracket.

Stiv

En stivere ramme vil bøye seg og deretter løsne seg veldig raskt, noe som sikrer at den eksplosive svinghastighetsspilleren har maksimal kraft og kontroll som mulig. Til sammenligning vil en spiller med lavere svinghastighet ikke være i stand til å bruke fordelen med en stiv aksel, da akselen ikke ville bøyes eller bøyes nok, noe som resulterer i tap av kraft.

 

Myk

Et mer fleksibelt skaft vil bøye og løsne mye lettere, noe som sikrer at spillerne får racketen til å bøye og løsne til det nødvendige nivået. Til sammenligning vil en mer eksplosiv, rask svinghastighetsspiller som bruker en mer fleksibel ramme koble seg til skyttelen for tidlig, før akselen bøyer seg og fortsatt bøyes bakover, noe som resulterer i tap av kontroll og kraft.

 

Racketens vekt

Vekten er merket med "U"; jo mindre tall, jo tyngre vekt. For eksempel er 3U (85-89g) tyngre enn 4U (80-84g).

Hvis du er en singelspiller, vil vi anbefale å velge 3U-alternativet, da dette vil gi mer total masse (uten å påvirke balansen), og sikre at racketen tilbyr mer stabilitet på bekostning av litt fart. Flertallet av singlespillere bruker nå 3U-racketer som standard.

Hvis du er en dobbeltspiller, vil vi anbefale å velge 4U-alternativet, da dette vil gi mer fart til spillet ditt, slik at du kan reagere mye raskere på nettet og mot motstandere. Flertallet av dobbeltspillere bruker nå 4U-racketer som standard.

 

Andre ting å ta til betraktning

Grepstørrelsen er angitt med "G"; jo mindre tall, jo større håndtaksstørrelse. Yonex-racketer kommer i G4 som standard, mens Victor-racketer kommer i G5 som standard.

Racketspenningen er betegnet med "x lb til y lb"; minimum til maksimum strengspenning anbefalt. Generelt anbefaler vi at nybegynnere spiller med en spenning nærmere den nedre delen, da dette vil gi ekstra kraft til dem.

Når du har valgt riktig racket for spillet ditt, hvorfor ikke sjekke ut guiden vår om hvordan du velger en badmintonstreng?